vineri, 11 februarie 2011

Acum 20 de ani.

1991. Anul in care s-a nascut generatia mea. Pare putin de atunci. Dar chiar sunt 20 de ani.
In 2001 cand spuneam acum 20 de ani ne refeream la perioada comunista. Acum vorbim despre anii '90. Evident ca nu ne amintim prea multe din acea perioada a vietii, dar ne amintim indeajuns incat sa povestim noilor generatii sau viitoarelor odrasle.
Acum 20 de ani eram copii. Nu aveam prea multe alternative. Ascultam casete la casetofon. Sau discuri din-acelea mari. Radio-ul era la moda. Erau si foarte multe televizoare alb-negru. Abia apareau televizoarele color. Calculatoarele erau Pentium 1 si 2. Windows 95 sau 98. Jocuri precum Solitaire, Minsweeper, Dina, Doom si Spider. Dischete. Telefoanele mobile au aparut la sfarsitul anilor '90. Si aratau ca o caramida.
Ieseam cu totii afara si ne jucam. Saream coarda, desenam cu creta pe strada si ne urcam pe bara unde se bateau covoare. Aveam role cu 4 roti. Rontaiam acadele Chupa Chups. Guma de mestecat era absolut necesara. Dar nu asta de acum care iti face gura sa nu mai puta. Aia careia i se ducea gustul instant si mestecai cauciuc, incercand sa faci baloane cat mai mari. Se spargeau si aveam toata fata plina de guma de mestecat. Aveam papusi Cindy. Nu faceau decat sa ridice mainile in sus si sa stea in fund, dar erau minunate. Le faceam haine si le taiam parul scurt. Papusile Barbie erau o raritate. Ele puteau sa-si indoaie genunchii si coatele. Faceam de 10 ori un puzzle. Cand a aparut McDonald's a fost raiul pe pamant. Cu toate astea, ne distram din orice.
Mergeam la mare cu parintii si ne faceam poze cu aparat cu film. Mergeam si scoteam poze si le puneam in albume. Cumparam vederi de pe plaja si trimiteam rudelor. Ajungeau dupa ce veneam noi acasa, dar erau un gest frumos. Cumparam cartele sa ne sunam prietenii. Costau mult si tineau putin. Nici telefonul fix nu era prea ieftin. Internetul nici nu exista. O multime de lucruri s-au schimbat.
Zilele acestea m-am intors acasa si mi-am amintit de multe lucruri din copilarie. Am zis sa le scriu pe blog in caz ca o sa am Alzheimer si-o sa incep sa uit putin cate putin. Sau le-am scris doar pentru ca asa am avut chef. Oricum, daca vreti, puteti sa povestiti si voi ce va amintiti din copilarie. Adica de acum 20 de ani.


4 comentarii:

  1. nici aici nu scap de tine,andu? :))

    RăspundețiȘtergere
  2. "Mergeam la mare cu parintii si ne faceam poze cu aparat cu film. Mergeam si scoteam poze si le puneam in albume. "

    si atunci dura mult pana te duceai sa-ti iei pozele, nu cateva ore cum a fost mai tarziu :))) si ziua aia trecea asa greeu pana venea tata cu ele in plicul ala minunat cu galben si rosu. Daca ieseai naspa in poze, soarta, nu le puteai sterge si sa faci altele, oricum faceai maxim 30 de poze toata vacanta, sau cat avea un film. Ce vremuri, mah. Iar ma simt batrana.

    RăspundețiȘtergere